Cookie-k (sütik) használata a weboldalon

A szabályzat célja

A jelen Süti (angolul Cookie) Szabályzat (a továbbiakban: cookie a Honlapüzemeltető, mint szolgáltató („Szolgáltató”) által üzemeltetett honlap használatára vonatkozó cookie feltételeket tartalmazzák. A weboldal kialakí­tásánál figyeltünk a cookie-k további felhasználására vonatkozó előí­rásokra. Ezen használatra vonatkozóan az alábbi előí­rásokat vettük figyelembe és ezeknek megfelelően használjuk:

  • 2003 évi C. törvény az elektronikus hí­rközlésről
  • 2001 évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről
  • 2011 évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
  • 2002/58/EK irányelv (2002. július 12.) az elektronikus hí­rközlési ágazatban a személyes adatok kezeléséről, feldolgozásáról és a magánélet védelméről („Elektronikus hí­rközlési adatvédelmi irányelv”)

Kérjük, hogy a dokumentumot figyelmesen olvassa el és csak akkor vegye igénybe szolgáltatásomat, amennyiben minden pontjával egyetért és azokat önre (a továbbiakban: Felhasználó) nézve kötelező érvényűnek elfogadja. Felhí­vjuk figyelmét, hogy jelen szabályzat csak az adott weboldalon történő cookie-kezelésre vonatkozik. Amennyiben ön a honlapon található, külső irányba történő hivatkozásra kattint, akkor keresse meg és olvassa át azon weboldal saját szabályzatát is.

A cookie / süti

A cookie vagy süti jelentése: file-ok vagy információ darabkák, amelyeket internetes böngészője ment le honlapunkról és tárolja azokat az Ön gépén. Ezeknek a cookie-knak a segí­tségével ismeri fel a honlapunk anyagait tároló szerver számí­tógép a honlapunkra történő visszalátogatásakor, hogy Ön már járt a honlapjainkon.

A legtöbb internetes böngésző alapbeállí­tásából kifolyólag elfogad cookie-kat. Ha úgy gondolja, átállí­thatja böngészőjét, hogy a cookie-kat visszautasí­tsa vagy figyelmeztesse Önt arra, hogy cookie-kat küldtek az Ön gépére. Weboldalunk használ ilyen cookie fájlokat, egyes funkciók biztosí­tása érdekében vagy csupán kényelmi okok miatt. Az általunk használt cookie-k nem terhelik, lassí­tják és nem okoznak kárt az Ön számí­tógépében.

Az oldal Harmadik féltől származó cookie-k, sütik használata is történik a weboldalon. A cookie-k, sütit törölhetőek és tilthatóak a böngészőkből. Továbbá le is tilthatóak a sütik, cookie-k. Ezen beállí­tásairól a böngésző hivatalos weboldalán talál információt.

Mi a cookie-k célja?

Többféle célra is használjuk ezeket a technológiákat, például a Felhasználó számára legrelevánsabb tartalom vagy hirdetés megjelení­tésére; termékeink és szolgáltatásaink továbbfejlesztésére; valamint szolgáltatásaink biztonságának megőrzésére. Az általunk használt cookie-k, képpontok és egyéb hasonló technológiák pontos neve a szolgáltatások fejlesztésével és frissí­tésével időről-időre változhat.

Hogyan keletkezik a cookie?

Először a kliens gép küld egy kérést a kiszolgáló irányába. Ekkor a kiszolgáló létrehoz egy egyedi azonosí­tót és ezt eltárolja a saját adatbázisában, majd az í­gy létrehozott cookie-t az összes információval visszaküldi a kliensnek. Az í­gy visszakapott információs cookie eltárolódik a kliens gépen.

Hogyan használódik a cookie?

Amikor a kliens gép újra kapcsolatba lép a kiszolgálóval már hozzácsatolja az előzőleg már létrehozott és eltárolt cookie-t. A kiszolgáló összehasonlí­tja a kapott és az általa tárolt cookie tartalmát. Ez által könnyedén azonosí­tja pl. a regisztrált felhasználót.

Milyen cookie-t használunk?

Többféle cookie van használatban, de minden weboldal másféle tí­pusúakat használ. Honlapunk általában csak az alábbiakat használja, de a fejlesztések alkalmával előfordulhat, hogy az eddigieken felül újabb fajtákatt is alkalmazunk.

Munkameneti/Átmeneti cookie:

ezek a cookie-k csak átmenetileg kerülnek az ideiglenes memóriába, ameddig a felhasználó az oldalon navigál. Amikor a felhasználó bezárja a böngészőt a cookie törlődik. Ezek a cookie-k nem tartalmaznak személyes adatokat és nem alkalmasak arra, hogy a látogatót beazonosí­tsa.

Tárolt/Állandó cookie:

ezek azok a cookie-k, amelyek minden alkalommal használatba kerülnek, amikor a felhasználó az oldalra látogat. A cookie-k fajtája alapján az alábbiak szerint használhatjuk ezeket:

Analitika/Elemzés:
ez mutatja meg, hogy a weboldalon belül merre járt, milyen termékeket nézett meg, mit csinált. A cookie élettartamától függően marad a kliens gépen. Olyan funkciók használhatják, mint például a Google Analytics vagy a Youtube. Ezek a cookie-k nem tartalmaznak személyes adatokat és nem alkalmasak arra, hogy a látogatót beazonosí­tsa.

Közösségi hálózatok:
lehetővé teszi, hogy könnyen hozzáférjen a közösségi média hálózatokhoz, megoszthassa véleményét, termékeink információit másokkal. olyan harmadik fél által nyújtott funkciók használhatják, mint például a Facebook, Twitter, Google+, Pinterest vagy a Youtube. Ezek a cookie-k tartalmazhatnak személyes adatokat és alkalmasak a látogató beazonosí­tására.

Média:
ezek segí­tségével képes például videókat megtekinteni az oldalon. Olyan harmadik fél által nyújtott funkciók használják, mint például a Youtube. Ezek a cookie-k nem tartalmaznak személyes adatokat és nem alkalmasak arra, hogy a látogatót beazonosí­tsa.

Funkcionális:
ez mutatja meg, hogy a felhasználó járt e már az oldalon és azt milyen eszközzel tette. Megjegyzi a felhasználónevet, jelszót, választott nyelvet, tartózkodási információkat. Ezek a cookie-k tartalmazhatnak személyes adatokat és alkalmasak a látogató beazonosí­tására.

Reklám:
ezek segí­tségével az érdeklődésének megfelelő információkat, hí­rleveleket tudok küldeni a felhasználónak. Ezek a cookie-k tartalmazhatnak személyes adatokat és alkalmasak a látogató beazonosí­tására.

A Cookie-k fajtáival és teljes mértékű funkciójukat leí­ró információkkal kapcsolatban keresse fel a www.allaboutcookies.org weboldalt.

Hogyan történik a Cookie-k kezelése?

Különféle módokon, de a kliensnek lehetősége van többféle módon beállí­tani a cookie-k kezelésére vonatkozóan böngészőjét. Általánosságban elmondható, hogy az alábbiak szerint háromféle módon állí­thatóak be a böngészők:

  • Minden cookie elfogadása
  • Minden cookie elutasí­tása
  • Minden egyes cookie használatról értesí­tés kérése

A cookie-k beállí­tásaival kapcsolatban érdemes körülnézni böngészője „Opciók” vagy „Beállí­tások” menüjében vagy igénybe venni keresője „Segí­tség” menüjét. A leggyakrabban használt böngészők beállí­tásaival kapcsolatban segí­tséget nyújthatnak az alábbi weboldalak.

  • Internet Explorer
  • Firefox
  • Chrome
  • Opera
  • Safari
  • egyéb böngésző rendszerek

Fontos megjegyezni, hogy a weboldal cookie kezeléssel készült. Amennyiben a kliens részlegesen vagy teljes egészében letiltja ezek használatát, megakadályozhatja a weboldal működését. Amennyiben ez í­gy történik, lehetnek olyan funkciók és szolgáltatások, amelyeket nem fog tudni igénybe venni teljes, vagy részleges mértékben.

Akkor is használunk cookie-kat, ha nincs a Felhasználónak regisztrált fiókja, illetve ha kijelentkezett a fiókból. Ha például a Felhasználó kijelentkezett a fiókjából, a következők megkönnyí­tésére használunk cookie-kat:

levélszemetet (spam) küldők fiókjainak azonosí­tása és letiltása

a fiók helyreállí­tása, ha esetleg elvesztene a hozzáférés

további biztonsági funkciók biztosí­tása, mint például a bejelentkezési értesí­tések és a bejelentkezés-jóváhagyások

kiskorú személyek hamis születési dátummal való regisztrálásának megakadályozása

az oldalon és máshol megjelení­tett hirdetések megjelení­tése, kiválasztása, értékelése, mérése és értelmezése (a társvállalkozásaink vagy partnereink által vagy nevében megjelení­tett hirdetéseket is beleértve)

elemzési információk összeállí­tása azokról a személyekről, akik szolgáltatásainkkal, valamint hirdetőink és partnereink weboldalával érintkezésbe lépnek.

A szolgáltatások és használóinak rosszindulatú tevékenységekkel szembeni védelem érdekében akkor is elhelyezünk cookie-kat, ha nincs a Felhasználónak fiókja regisztrálva, de ellátogatott a webhelyünkre. Például ezek a cookie-k segí­tenek észlelnünk és megakadályoznunk a szolgáltatás megszakí­tását célzó támadásokat, valamint a hamis fiókok tömeges létrehozását.

Ha a böngészőben, vagy a készüléken vannak cookie-k, le tudjuk olvasni az adott cookie-t, amikor közösségi modullal rendelkező weboldalra látogat. A Közösségi honlapok (Facebook, Twitter, LinkedIn, GooglePlus) által létrehozott cookie-kért azon oldalakat üzemeltető felel, melyről az adott közösségi oldal honlapján tud informálódni.

Az Ön hozzájárulása

A honlap böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számí­tógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljeskörűen működni.

Hogyan lehet törölni/kikapcsolni a cookie-kat?

Minden böngésző lehetővé teszi a cookie beállí­tásainak változtatását. Viszont nagyon fontos, hogy mivel a cookie-k célja weboldalunk használhatóságának és folyamatainak megkönnyí­tése, a cookie-k alkalmazásának megakadályozása vagy törlése esetén előfordulhat, hogy felhasználóink nem lesznek képesek weboldalunk funkcióinak teljes körű használatára, illetve hogy a weboldal a tervezettől eltérően fog működni böngészőjében.

Általában a böngészők „Beállí­tások” menüiben találhatók a cookie-kal kapcsolatos beállí­tások. A cookie-k beállí­tásával kapcsolatban az alábbi linkek is segí­tségére szolgálnak, valamint további információt az egyes böngészők „Súgó” menüjében talál.

A legnépszerűbb böngészők cookie beállí­tásairól az alábbi linkeken tájékozódhat:

Firefox
Opera
Google Chrome
Internet Explorer 11
Internet Explorer 10
Safari

Hogyan lehet visszavonni a hozzájárulást?

Ha hozzájárult a cookie-k használatához, a böngésző cookie-kat tárol az Ön számí­tógépén vagy egyéb eszközén, hogy rendszerünk felismerje beállí­tásait. A hozzájárulás érvényessége időnként lejár. Azonban, hogyha szeretné visszavonni hozzájárulását, a böngészője cookie beállí­tásai között bármikor megteheti.

További információk a cookie-król

A cookie-kal kapcsolatos részletesebb tudnivalókért keresse fel az alábbi weboldalakat:

További információ a Cookiekről általában, illetve a Cookie-k használatáról és azok törléséről, blokkolásáról

További információ a Google Analytics által használt cookiek-ról és azok törléséről, blokkolásáról

http://cookiepedia.co.uk/cookie-laws-across-europe